Kroon- en brugwerk

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies past over een afgeslepen tand of kies.

U heeft een kroon nodig:

  • Ter versteviging van een tand of kies als deze een zeer grote vulling heeft waardoor er kans op afbreken ontstaat.
  • Als door een ongeluk de tand of kies is afgebroken.
  • Ook uit cosmetisch oogpunt kan worden gekozen voor een kroon als tanden of kiezen erg verkleurd zijn.

Als de kroon eenmaal is geplaatst is het belangrijk dat u deze goed schoon houdt. Naast de dagelijkse mondverzorging, minimaal twee keer per dag goed poetsen en tussen de tanden reinigen, is het belangrijk de rand van de kroon goed schoon te houden omdat hier gemakkelijk plaque blijft zitten. Poetst u goed langs de rand en gebruik ook een rager of flos tussen de tanden voor een optimaal resultaat.

Er zijn 2 soorten kronen: de metaal-porseleinkroon en de volledig keramische kroon.

Een brug wordt gemaakt om een of meer ontbrekende tanden en/of kiezen te vervangen. Een brug bestaat uit twee of meer kronen met een dummy.


Enkele redenen waarom een brug geadviseerd wordt:

  • Voor versterking van de kauwfunctie: doordat er een of meer tanden missen, kan de kauwfunctie verstoord zijn;
  • Om te voorkomen dat tanden of kiezen van de andere kaak in de richting van de open ruimte groeien. Of omdat de tanden of kiezen scheef gaan staan.
  • Om cosmetische redenen.

Door gebruik te maken van speciale legeringen kunnen metaaldelen met duurzaam porselein opgebakken worden. Door het opbakken van porselein ontstaat een verbinding met de metaalconstructies. In tegenstelling tot kunststof is porselein slijtvast. Zelfs kauwvlakken zijn van porselein te maken.

De kronen en bruggen worden gemaakt met Cerec. Dit is een restauratiemethode waarbij met behulp van computertechniek restauraties worden vervaardigd. Met Cerec kan in veel gevallen binnen één en hetzelfde bezoek een kroon of brug worden gemaakt. Er hoeven geen afdrukken meer gemaakt te worden en een noodvoorziening is niet meer nodig. Zo wordt het laten maken van een kroon of brug veel comfortabeler voor u en bent u minder tijd kwijt aan het bezoeken van de tandarts.

Meer weten over preventie?

Wij informeren u graag.