Angstige patiënten

Een kwart van de Nederlanders is bang voor de tandarts. Als tandartspraktijk doen we er dan ook alles aan om jou als patiënt op je gemak te stellen. Om jou zo goed mogelijk te helpen is het fijn om vooraf te weten of je bang bent voor de behandeling. Vertel ons vooraf dat je angst ervaart, zodat wij hier rekening mee kunnen houden. Onze collega’s zijn bekend met spanning en angst en kunnen veel doen om je te laten ontspannen.

Je kan de tandarts voor of tijdens de behandeling vragen om:

  • Meer tijd uit te trekken voor de behandeling dan gebruikelijk is
  • De eerste keer alleen maar te kijken of een foto te maken
  • Alles van tevoren goed uit te leggen, zodat je vooraf weet wat er gaat gebeuren
  • Tussentijds aan te geven hoelang het nog duurt
  • Met een spiegeltje mee te kijken (of juist niet)
  • Te stoppen met de behandeling zodra je jouw linkerhand opsteekt

Dit kun je zelf doen ter voorbereiding:

  • Neem je telefoon en koptelefoon mee met jouw favoriete muziek
  • Neem iets mee om tijdens de behandeling vast te houden
  • Overweeg om vooraf ontspannings- of ademhalingsoefeningen te doen

Wanneer de behandeling echt te stressvol is dan kan de tandarts een kalmerend middel voorschrijven. Dit wordt ook wel premedicatie genoemd. Niet alleen merk je zo minder van de behandeling, maar je herinnert achteraf ook minder van de behandeling.

Verdoven

Als de tandarts iets moet doen wat pijnlijk kan zijn, zal hij voorstellen om te verdoven. De verdoving bestaat uit een klein prikje, waarna je meestal geen pijn meer voelt. Dit controleren we altijd bij je voordat we met de behandeling starten. Voel je na de verdoving toch pijn dan kan de tandarts altijd nog extra verdoven. Ook kan de tandarts de plek waar de verdoving gegeven wordt vooraf iets minder gevoelig maken met een zalfje. Als de verdoving eenmaal werkt, voelt je wang of lip vaak dik aan en heb je het gevoel dat je moeilijker kunt praten en eten/drinken. Een paar uur na de behandeling is de verdoving uitgewerkt en verdwijnen deze bijwerkingen.

In het geval van extreme angst voor de tandarts is er de mogelijkheid om je te laten behandelen onder narcose. Je krijgt dan niks van de behandeling mee en zal gedurende de behandeling ook geen pijn voelen. Hiervoor zullen we je doorverwijzen naar het ziekenhuis.