Orthodontie

Wanneer je tanden naar voren staan of niet goed op elkaar passen, kan een beugel noodzakelijk zijn. Ongeveer 45% van de jongeren in Nederland heeft een beugel en ook voor steeds meer volwassenen loont het om op latere leeftijd voor een beugel te kiezen.

Afhankelijk van jouw gebit bekijken we welke beugel het beste resultaat oplevert. Dit kan een slotjesbeugel zijn, een uitneembare beugel of een buitenboordbeugel. 

Verschillende soorten beugels

  • Slotjesbeugel: Met een slotjesbeugel worden tanden die gedraaid staan rechtgezet. De slotjes worden met een speciale lijm vastgeplakt aan je tanden en de stalen draden tussen de slotjes trekken je tanden op hun plaats.
  • Buitenboordbeugel: Als de bovenkaak te ver naar voren staat, kan een buitenboordbeugel worden geadviseerd. De beugel wordt aan de achterste kiezen vastgemaakt zodat er meer ruimte ontstaat in de bovenkaak, hiermee wordt overbeet gecorrigeerd. De beugel wordt alleen gebruikt bij kinderen en tieners. Daarna heeft de beugel geen effect meer, omdat de kaak dan vastgegroeid is.
  • Losse beugel: 

    Een uitneembare beugel, ook wel losse beugel genoemd, kun je gemakkelijk zelf uit je mond halen.

Gemiddelde periode

Hoe lang je een beugel moet dragen is afhankelijk van het type beugel en de stand en complicaties van je gebit. Tanden en kiezen verplaatsen zich maximaal 1 mm per maand en elk gebit reageert anders op een beugel. Gemiddeld genomen duurt een traject twee tot drie jaar waarbij het mogelijk is dat je gedurende die periode verschillende soorten beugels moet dragen.

Orthodontie Winterswijk

 

Maandelijkse controle

Om de beugel zo optimaal mogelijk te laten werken, moet de beugel regelmatig worden bijgesteld. Hiervoor plannen we maandelijks een controle-afspraak in. Tijdens een controle-afspraak passen we, indien noodzakelijk, de beugel aan en controleren we de voortgang. Deze controles zorgen voor een optimaal verloop van het proces van jouw beugelbehandeling.

Een beugel op latere leeftijd

Een beugel nemen op latere leeftijd voelt misschien als een grote stap, maar gelukkig vinden steeds meer volwassenen de weg naar de orthodontist. Wanneer je twijfelt of een beugel iets voor jou is, kun je altijd een vrijblijvende afspraak maken voor een eerste consult. Tijdens deze afspraak bespreek je samen met onze tandarts je wensen. Ook kijkt de orthodontist naar de staat van je gebit, kaken en gezicht. Op basis hiervan maakt de orthodontist een indicatie van de verschillende beugel mogelijkheden die voor jou van toepassing kunnen zijn.