Orthodontie

Een beugel kan nodig zijn als je tanden naar voren staan of als je tanden en kiezen niet goed op elkaar passen. De beugel zorgt ervoor dat je tanden en kiezen rechter komen te staan. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar maakt ook het kauwen makkelijker. Bovendien kun je je tanden beter poetsen als ze recht staan. Daardoor blijven ze gaaf en gezond.

Beugels worden ook steeds vaker toegepast bij volwassenen. Er zijn verschillende soorten beugels. De slotjesbeugel, de buitenboordbeugel en de uitneembare beugel zijn het meest bekend.

Slotjesbeugel

Een slotjesbeugel wordt gebruikt om tanden die gedraaid staan recht te zetten. De slotjes, of brackets, worden aan je tanden vastgeplakt met een speciale lijm. De stalen draadjes tussen de slotjes trekken de tanden in de juiste stand.

Buitenboordbeugel

Als de bovenkaak te ver naar voren staat, kan een buitenboordbeugel helpen. De buitenboordbeugel zit met een band om je achterhoofd of je nek vast en trekt de bovenkaak naar achteren. Door deze druk groeit de bovenkaak minder hard dan de onderkaak en komen beide kaken beter boven elkaar te staan.

Uitneembare beugel

De uitneembare beugel, of losse beugel, zit niet vast aan je gebit. Je kunt de beugel eenvoudig zelf uit de mond nemen. Hij is gemaakt van kunsthars en metalen draden en wordt meestal gebruikt voor kleine correcties.

Orthodontie Winterswijk

Hoe lang moet je een beugel dragen?

De gemiddelde draagtijd van een beugel is 2 tot 3 jaar. Soms moet je gedurende die periode verschillende soorten beugels dragen.

Regelmatig bijstellen

Om hun werking te behouden, moeten beugels regelmatig worden bijgesteld. Vlak na het bijstellen van de beugel zijn de tanden vaak wat gevoeliger.

 

Tanden poetsen met een beugel

Met een beugel kun je gewoon je tanden poetsen. Het is zelfs belangrijk dat je extra veel aandacht besteedt aan het poetsen van je tanden, kiezen en je beugel. Bij sommige beugels is het wel moeilijker om goed te poetsen. Er bestaan speciale tandenborstels die het tanden poetsen met een beugel makkelijker maken.

Eten met een beugel

Als je een beugel draagt kun je bepaalde dingen, zoals dropjes, toffees en andere plakkerige dingen niet eten. Ook kauwgom is geen goed idee: de resten kunnen op je beugel vast gaan zitten. Wees ook voorzichtig met draadjesvlees en met cola of andere frisdrank. De suikers die daarin zitten veroorzaken tandplak. Die krijg je met een beugel in je mond niet zo makkelijk weggepoetst.